Monday, November 3, 2008

masakan ala2 minang mmg sedap n best...

By »-((¯`»DiLLa«´¯))-»   Posted at  12:15 AM   resepi 8 comments

assalamualaikum...
entry kali ni aku excited nak kongsi masakan yang paling aku suka masak...
dan masakan ni slalu menjadi pilihan keluargaku..
tak kira keluarga kat kedah mahupun pahang...
kalo aku balik kg je..
deme mesti suh aku watkan masakan nih..
bersesuaian dgn hobiku yg suke masak,
aku mmg suke membuat eksperimen tntg masakan2 ni..
kadang2 ade je menu yg aku cipta sendiri..
hehe..
pernah aku try masak bubur..
aku main campur2 je ape2 bahan yg ade..
lobak,kentang,lada hitam,daging,n macam2 lagi..wahh!!
menu tu pun besenye popular dikalangan keluargaku..
ok2 jujum tgk ape bahan2 nk wat menu nih..

ok...
gambo diatas ni ayam yang telah aku siap potong n basuh..
petua aku kalo korang nk basuh ayam,gune la tepung gandum..
bersih,suci,murni n bersih je..hehe
suggestion per hidangan..aku agak2 sekor leh la 10 org makan kot...
ikot suke korang la kan nk byk mane..
hehe..
bile da basuh,ltak je trus dalam kuali cam gambo kata atas tu..
kite sediakan bahan2 utk step kedua lak..
bahan utk step kedua>>>cili api 10 biji,kunyit hidup agak2 leh kuning ngn cantiknya ayam korang
setelah selesai mnyediakan dua bahan tersebut iaitu cili api n kunyit,
kisarkan sehingga halus due bahan td..
lepas kisar,tuangkan je kat atas ayam td..
macam gambo kat atas tu..
kalo nk wat masakan ni kne selalu perhati,sebab die mudah berkerak..
gunekan api yg kecik aje..
ok..
selesai je..
ready lak step yg ketige dgn santan..hehe


santan diperlukan utk step yg ketige nih..
cam nak wat masak lemak tu,tp yang ni kne kering,like rendang..
mmg cam rendang,tp jiran aku yg negeri sembilan tu cakap,
ni masakan org2 minang.
ntah tul ke tak aku pun tatau..
padahal ayah aku pun minangkabau gak..
hakhak..
resepi ni jiran aku tu la yg ajar..
tp da lame..
ok..masukkan santan sekotak..
aku pkai santan kotak je senang..
hehe..abiskan santan tersebut cam gambo diatas..hehe


abis step ketige...
pas letak santan..
jgn lpe titik due batang serai..
n buh kat ayam..
masukkan skit air..
garam,perisa n gule skit utk lebih rase sedap..
baru nyalakan api..
n biarkan ia mendidih seperti gambo di atas..
kne selalu pantau..
igt tu..
hehe...
masak sehingga kering..


bile die mendidih n kering,
masakan aku ni akan jd seperti gambo diatas..
kuningnye cantek je..
hehe..
mmg susah nk agak kunyit byk mane..
kalo skit,tak cantek,kalo byk lak kang bau kunyit kuat lak..
baru2 blaja wat masakan ni aku terkial2 n slalu kne marah ngn arwah mak..
huhu..
tp tu semua untuk kebaikan aku la..
hehe..
bile dah kering,korang kne potong halus2 daun kunyit lak..

ok..selesai potong halus2 daun kunyit..
taburkan kat atas masakan td seperti dalam gambo tu..
pas tabur,kacau sampai sebati n naik bau..


hehe..
da ready to makan..
leh dimakan ngn ketupat gak..
tp masakan ni kne pedas baru sedap..
kalo tak pedas tak kick..
hehe...selasai la sudah resipi aku yg simple nih..
nyum nyum..
selamat mencube bg sesape yg rase nk cube..
hehe
sekian.....
:Angel10:

About the Author

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.
View all posts by: BT9

8 comments:

  1. masakan ni mmg sedap..nk2 dila yang masak...rugi klau x mencuba..

    ok chow.. Good Recepi.. Keep It Up..

    ReplyDelete
  2. adoii..
    mekaseh la akula(abg ipor n kaklong ku)
    kalo balik nnt kakngah masak utk hangpa na..
    hehe..
    mai slalu kat cni k..
    hehehe

    ReplyDelete
  3. wah3...adek abam ni da pandai masak ek..hehehe..nanti leh antar kat abam..huhu..abam nak satay gak taw..hehehe

    ReplyDelete
  4. wahhh abam..
    muleh je..
    nnt adek anto ek..hehe
    satay???
    abam nk brape???
    sejuta pun muleh..
    hakhak

    ReplyDelete
  5. adeh lapar lak tgk resepi fara ni, bak sikit hehehehe

    ReplyDelete
  6. hohoho lie...
    untuk you,
    hr2 i leh masakkan..
    wakakaka..

    ReplyDelete
  7. mmg sedap masakan ni...fara mmg pandai msk...untung sape tawen ngn dia...hehehehe...:)

    ReplyDelete
  8. Hhmm.. Sedapnya.. Akupun suke masak. Aku dari Minangkabau. Banyak makanan pakai santan.. Sila lawat laman aku untuk berkenalan...

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

What they says

© 2013 ❤BiLa DiLLa bErCeRiTa❤. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.